Na kaj pomisliš ob besedah barvitost, odpadlo listje, rumene, rdeče in oranžne barve? Jaz pomislim na JESEN, ki je čudovita v vseh svojih barvah, vonjavah in zvokih.
Iz dreves začne odpadati listje, gozdovi se obarvajo v najrazličnejše barve in živali poiščejo kraj, kjer bodo preživele hladne mesece.
V tem času lahko v gozdovih nabiramo kostanj in gobe. Kostanj lahko spečemo, skuhamo ali pa iz njega naredimo najrazličnejše jedi. [6. in 7.]
Tudi gobe lahko uporabimo pri kuhanju. Naredimo lahko juhe, jih spečemo z jajčki, omake ali pa jih posušimo.
Najverjetneje poznaš praznik, ki je prišel k nam iz Amerike, pri katerem izrežemo buče in jih osvetlimo s svečami? To je NOČ ČAROVNIC. Noč čarovnic praznujemo 31. oktobra, na isti dan kot dan reformacije. [6. in 7.]
Poleg buč pa v jeseni obrodijo tudi jablane, hruške, kakijevci ter vinska trta. [7.]
Lara in Tim zelo rada pomagata svojim staršem pri kuhanju, zato sta zate napisala odličen recept za ZDRAV NAPITEK.
HRUŠKOV NAPITEK
Za dve osebi:
– 2 zreli hruški
– 1 žlička medu
– 1 žlička limoninega soka
– majhen ščepec cimeta
– majhen ščepec vanilijevega sladkorja
– 1,5 dcl mleka
Za dekoracijo pa lahko uporabiš katerokoli sadje.